Interviu cu Flori David, expert-contabil

"Contabilitatea este o artă, care trebuie înțeleasă ca atare" -spune Flori David, expert contabil. Haideți să citim interviul!


1. Ce v-a atras la contabilitate, ce factori v-au determinat să alegeți această carieră? Când ați decis că doriți să deveniți contabil?

    Contabilitatea este o artă, care trebuie înțeleasă ca atare. Încă din liceu, de când am început să pătrund tainele contabilității prin aplicații practice, am înțeles că aceasta este pasiunea mea. Apoi, pe toată durata facultății, am lucrat într-un un birou de contabilitate, unde am învățat și am progresat enorm. După terminarea facultății m-am înscris și la CECCAR în vederea obținerii titlului de expert contabil. Îmi plac lucrurile exacte, îmi place modul în care contabilitatea se întrepătrunde cu alte discipline, îmi plac conexiunile pe care trebuie să le fac atunci când am de analizat o speță. Contabilitatea nu este pentru oricine, ori o faci cu pasiune, ori nu o faci deloc. Nu este o meserie ca oricare alta, în care să te gândești doar la bani. Trebuie să te implici în ceea ce faci, să fii alături de oamenii care au nevoie de tine. Zi de zi apar noi provocări, e nevoie de studiu, de analiză, mai ales într-un mediu fiscal atât de fluctuant cum este în România.

2. Cum a început și în ce stadiu se află acum afacerea dumneavoastră?

     Afacerea în acest domeniu a început din pasiune, în urmă cu 13 ani. După serviciu, veneam acasă și simțeam nevoia să deschid calculatorul să lucrez. Abia așteptam să termin treburile casnice ca să mă pot ocupa și de contabilitate, iar uneori mă prindea ora 3-4 dimineața citind spețe din diverse domenii. Așa că am început cu un PFA, apoi am deschis un SRL. Am un angajat economist, vorbitor de limba engleză, întrucât avem și clienți străini.

3. Aveți un domeniu preferat? În ce domeniu al contabilității v-ați specializat?

    Nu pot spune că am un domeniu preferat. Fiecare domeniu are ceva specific și aduce provocări noi. Specialitatea mea este contabilitatea financiară, partea de resurse umane, fiind totodată și inspector de resurse umane, dar la cerere oferim și servicii de contabilitate managerială și de consultanță financiar-fiscală.

4. Care au fost cele mai importante momente din cariera dumneavoastră?

    Fiecare zi din cariera mea a fost importantă, mereu învăț câte ceva, însă definitorie a fost obținerea calității de expert contabil.

5. Cum vă amintiți de perioada de început a afacerii? A fost o perioadă ușoară sau grea, ce dificultăți ați întâlnit?

    Evident că începutul a fost greu, „greu” în sensul în care te încearcă emoțiile atunci când știi ce răspundere porți pe umeri.

 

 

 

 

6. Cu ce vă mândriți cel mai mult până în clipa de față?

    În clipa de față sunt mândră de realizările mele, de portofoliul de clienți, de relațiile interumane pe care le am cu partenerii contractuali. În proporție de 90% suntem și prieteni și, de ani buni, mergem împreună pe același drum.

7. Cum țineți legătura cu clienții? Cât de importantă este relația personală cu fiecare client în parte?

    Având în vedere secolul în care trăim, suntem fericiți din punctul acesta de vedere. Ținem legătura permanent prin telefon, email, Whatsapp… Orice canale de comunicare.

8. Ce credeți, se poate vorbi despre relația contabil-client ca despre un parteneriat? Cum a decurs acest lucru în cazul dumneavoastră?

    Evident că este vorba despre un parteneriat, câtă vreme ambii parteneri acceptă regulile jocului. De exemplu, de-a lungul timpului, am refuzat clienți care fie nu aderau la principiile și valorile pe care mi le impune această meserie, fie aveau intenții neserioase, inclinate spre fraudă.  În ceea ce mă privește, nu tolerez o astfel de abordare, îmi respect prea mult meseria, mă respect pe mine și nu pot să fac rabat de la aceste principii.

9. Cum ați descrie relația ideală contabil-client?

    Pentru mine, relația ideala contabil – client este aceea în care nu există secrete sau intenții ascunse, în care se pun pe hârtie în mod realist pașii de urmat. Încrederea reciprocă și  comunicarea au importanță deosebită.

10. Cum a fost afectată afacerea dumneavoastră de situația actuală?

     Din fericire, situația actuală nu m-a afectat foarte mult, având clienți din diferite domenii de activitate; o parte au fost în șomaj tehnic, însă alții au lucrat fără întrerupere.

11. Care este provocarea cea mai mare în acest an?

     Provocarea de anul acesta este creșterea portofoliului de clienți cu 20%.

12. Ce sfaturi aveți pentru ceilalți antreprenori? Cum pot supraviețui ei această perioadă?

     Evident că în această perioadă este nevoie de decizii înțelepte, este nevoie de o gândire nu numai asupra rezultatelor companiei, dar și asupra oamenilor fără de care compania nu ar fi ajuns unde este. Să nu uităm că oamenii sunt cea mai mare valoare a unei firme, prin urmare orice decizie luăm, trebuie sa îi avem în vedere.

13. Ce sfaturi ați da tinerilor care doresc să devină contabili? Care ar fi primul pas pentru ei?

     Tinerilor care vor să devină contabili le-aș da următorul sfat: să cântărească bine lucrurile, să conștientizeze importanța, dar și răspunderea aferentă acestei meserii, să fie perseverenți, să învețe încontinuu, să se perfecționeze și să nu se lase niciodată atrași în vreo capcană a vreunui câștig imediat. Aici roadele se culeg în timp, prin muncă, pasiune și dăruire. Cine visează că se va îmbogăți peste noapte din această meserie este deja pe un drum greșit. Să nu uităm că pentru a ajunge sus nu trebuie să iei liftul, e mai sănătos să urci treaptă cu treaptă!

14. Ce vă inspiră în viața de zi cu zi și în ce găsiți motivația necesară să continuați?

Mă inspiră totul: de la oamenii din jurul meu, la natură, la tot ce este frumos. Sunt un om vesel, optimist și găsesc bucurie în orice lucru, oricât de mărunt ar fi.

                                                                                                                   

 

Caută contabil

Citește ultimele articole publicate

Calendarul sărbătorilor legale în 2021.
05.01.2021
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.
Interviu cu 	Oana Alexandru
26.11.2020
Iată un nou interviu, de data aceasta am avut onoarea să stăm de vorbă în mod virtual cu Oana Alexandru , care ne vorbește despre începutul carierei sale, despre domeniul contabilității și despre munca ambițioasă care a adus-o unde și-a propus! Haideți să o urmărim!
Află cum te ajută tehnologia la automatizarea verificărilor contabile
12.11.2020
Rapoartele contabile corecte și verificate sunt o prioritate pentru orice contabil sau firmă de contabilitate care iși dorește să ofere servicii de calitate, insă din cauza schimbarilor legislative continue și a birocrației excesive, timpul dedicat verificărilor este din ce in ce mai redus. Astfel crește riscul de a avea rapoarte contabile eronate, de a transmite infomații gresite către autoritațile statului și implicit de a avea clienți nemulțumiți.

Întrebări frecvente

Platforma noastră se adresează antreprenorilor care își caută un contabil și totodată și contabililor care își caută potențiali clienți, antreprenori.
Platforma noastră se adresează antreprenorilor care își caută un contabil, iar aici îl pot găsi după ce primesc multiple oferte de preț de la contabilii membri TopContabil, la solicitarea lor.
Platforma noastră se adresează totodată și contabililor care își caută potențiali clienți, ca antreprenori. Contabilii care se înregistrează pe platforma Topcontabil pot vedea cererile de ofertă detaliate ale potențialelor clienți.
eu-logos
speed-logo
Proiect finanțat din
Fondul Social European
prin Programul Operațional Capital Uman
(POCU 2014-2020)